Kontakt

Sanofi
Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm

Telefon: 08-634 50 00

Vid frågor om våra läkemedel kontakta:
infoavdsanofi@sanofi.com

Allergi

 • Skriv ut
 • Larger Smaller

  Textstorlek

 • Uppdaterad : 2015-03-17

Den som är allergiker är överkänslig mot något eller flera ämnen som finns omkring oss. De ämnena brukar kallas allergener. Helt ofarliga för de flesta men orsakar allergiska besvär hos somliga. 

Säsongsbunden allergi, eller pollenallergi som det också brukar kallas, uppstår när den personen som är överkänslig kommer i kontakt med pollenkorn från växter och träd från tidig sommar till sen höst. Man räknar med att ungefär en femtedel av befolkningen drabbas av pollenallergi – eller som en del säger, hösnuva – varje år.

Många kan behöva göra stora förändringar i sin livsstil för att bli av med allergin, inte bara pollenallergiker utan de flesta som lider av allergi i någon form. Korsallergi är vanligt hos pollenallergiker, det betyder att de som är allergiska mot pollen också får reaktioner på vissa livsmedel. Det brukar märkas på till exempel klåda i munnen och svullna läppar. Nötter och stenfrukter som äpplen och päron brukar vara känsligt för pollenallergikern.

Det finns hjälp att få i form av receptfria läkemedel på apotek och vissa välsorterade livsmedelsbutiker och de flesta som behöver stöd i kampen mot allergin kan prata med de på apoteken som kan rekommendera olika receptfria produkter. Läkare ska dock alltid kopplas in när man är osäker på vad som behöver göras.

Hur svårt man drabbas av just pollenallergi beror bland annat på vilka typer av pollen som finns i luften. Björkpollen och gräspollen brukar vara vanligaste pollensorterna man reagerar på. Men också en ört som Gråbo är tuff för allergikern och den kan ge besvär ända in på hösten. Ett tips är att börja i förebyggande syfte med bland annat receptfria läkemedel så att man är redo när säsongen kommer. Då är det är oftast enklare att lindra symptom som uppstår. Den som också får ögonbesvär kan komplettera allergibehandlingen med receptfria ögondroppar.

Det är inte ovanligt att en allergi dyker upp i skolåldern och många har värre allergi som barn, men symptomen brukar bli lindrigare ju äldre man blir. Pollenallergi kan dessutom vara ärftlig. För en del utvecklas olika allergiska besvär till astma, något som alltid ska undersökas och behandlas av läkare.

Om du är osäker på vilken sorts allergi du har, se till och gör en allergiutredning. Det kan man enklast göra via sin husläkare. Vissa allergier, så som pollenallergi är säsongsbetonad, medan andra är så kallat perenna det vill säga, sådana allergier som visar sig året runt, ett exempel är hund- och kattallergi. Kattallergi är faktiskt den vanligaste sortens allergi i hela Sverige. Pollenallergi är lätt att känna igen och de flesta läkare brukar inte behöva göra några omfattande tester för att ställa rätt diagnos.

Om du är gravid eller ammar rådgör alltid med din barnmorska eller läkare hur ni ska behandla. När man är gravid kan man få extra mycket besvär av allergi eftersom slemhinnorna i kroppen redan är påverkade. Det finns receptfria läkemedel som man kan ta under sin graviditet, men fråga din barnmorska/läkare alternativt på ditt apotek innan du börjar använda något. 

Är du allergisk mot något? Vanliga symptom hittar du nedan:

 • Nysningar
 • Snuva
 • Nästäppa
 • Näsklåda
 • Svullna ögonlock
 • Röda ögon som kliar och svider
 • Trötthetskänslor

 

Källa: Vårdguiden