Kontakt

Sanofi
Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm

Telefon: 08-634 50 00

Vid frågor om våra läkemedel kontakta:
infoavdsanofi@sanofi.com

Mer hjälp på allegra.se

Om pollenallergi

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Textstorlek

  • Uppdaterad : 2013-07-03

Pollenallergi, även kallat hösnuva, innebär att man får besvär när man kommer i kontakt med pollenkorn.

Besvären består oftast av snuva eller kliande och rinnande ögon. Man kan vara allergisk mot olika typer av pollen, de vanligaste problemen orsakas av björk- och gräspollen.
Pollenallergi kan även utvecklas till astma. Då får man ihållande hosta och svårigheter att andas – problem som blir värre när man anstränger sig fysiskt.

Allt fler allergiska mot pollen

Antalet personer med pollenallergi har ökat de senaste 20 åren och idag räknar man med att ungefär var femte tonåring och vuxen upplever symtom från ögon och näsa under vår- och sommarhalvåret. Av alla allergiska personer lider ungefär 40 % av just pollenallergi.
Anledningen är oklar, men vissa undersökningar visar att luftföroreningar spelar en avgörande roll. Det finns även teorier om att klimatförändringarna har en inverkan på utvecklingen av pollenallergi. En effekt av klimatförändringen är att blomningen idag börjar 6 dagar tidigare och att hösten börjar 4,8 dagar senare jämfört med 1960.

Pollensäsongen är alltså 11 dagar längre idag än för drygt 50 sedan.

Pollenallergi är underbehandlat

Många som lider av pollenallergi behandlar sina symtom oregelbundet eller inte alls. Anledningarna till det kan vara flera; att man inte upplever symtomen som tillräckligt besvärliga eller att de är något som ”hör våren till” och man får leva med. En ytterligare anledning kan vara att man testat att behandla men upplevt biverkningar som trötthet och dåsighet.