Kontakt

Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm
Sverige
Telefon: 08-634 50 00
Kontakta oss

Sexuell dysfunktion

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Teckenstorlek

  • Uppdaterad : 2015-03-03

MS kan ge en rad olika symtom beroende på var i hjärnan eller ryggmärgen som inflammationerna blossar upp. Ifall inflammation uppstår i lustcentrat i hjärnan eller i nervbanorna mellan könsorganen och hjärnan, så kan det ge symtom som påverkar sexlivet.

Kvinnor med MS kan uppleva att den sexuella lusten minskar och att känseln i underlivet försämras, vilket givetvis påverkar upplevelsen. En del kvinnor kan också få torra slemhinnor, smärtor vid samlag samt svårare att uppnå orgasm.

Vid torra slemhinnor kan glidmedel användas, vilket finns receptfritt på apoteket.

Hos män är det vanligaste problemet svårigheter att få erektion. Numera finns det flera bra läkemedel vid nedsatt erektion.

Ifall du upplever sexuella problem, tveka inte att ta kontakt med någon person i vården som du känner förtroende för. Det kan vara din doktor, MS-sjuksköterska, gynekolog eller sexolog som ser till att du får den hjälp du behöver.

Viktigt är också att ha en bra dialog med sin partner så att man tillsammans kan göra det bästa av situationen. Ömhet, förståelse och öppenhet är alltid en god början när samlivet förändras.