Kontakt

Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm
Sverige
Telefon: 08-634 50 00
Kontakta oss

Sjukgymnastik

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Teckenstorlek

  • Uppdaterad : 2015-03-03

Nyckelpersonerna i rehabiliteringsarbetet är sjukgymnasten och arbetsterapeuten. De arbetar med träning av basala kroppsliga funktioner men med olika inriktning.

Sjukgymnasten hjälper dig att träna upp grundläggande funktioner som till exempel styrka, balans, koordination, kraft och gång. Sjukgymnasten arbetar med ett brett spektrum av träningsformer, det kan handla om allt från vanlig styrketräning till Pilates och tai chi. Många gånger gäller det att hitta en träningsform som passar dig som individ.

Vid smärta är det vanligt att träna muskelstyrka och smidighet. Vid spasticitet kan sjukgymnastik vara till stor nytta då spasticitet ger spända muskler. Även akupunktur och TNS (smärtbehandling genom elektrisk nervstimulering) kan vara till hjälp.

Har man problem med balansen kan man bland annat ta hjälp av balansboll, tai chi samt prova att göra övningar i bassäng.

Med vattengymnastik kan man träna den styrketräning som kanske annars skulle vara svår att utföra. Vattnet ger det motstånd som krävs för att hålla musklerna igång. Många sjukgymnaster använder just vattengymnastik när de tränar patienter i balans och styrka. Vattengymnastiken ger också trygghet i träningen, det finns ingen risk att trilla och slå sig när man tränar i vattnet. Det enda man bör se upp med är hur varmt det är i bassängen. Ifall du besväras av värme kan det vara värt att leta upp en bassäng som har en kyligare vattentemperatur.