Kontakt

Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm
Sverige
Telefon: 08-634 50 00
Kontakta oss

Louise Hoffsten berättar om MS

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Teckenstorlek

  • Uppdaterad : 2015-03-05

- Nu är livet över, tänkte jag när beskedet kom. Louise Hoffsten är en av många som drabbats av multipel skleros. Hon berättar här om hur hon tacklar sjukdomen och hur den påverkar hennes arbete som sångerska och musiker.

Diagnosen multipel skleros fick Louise Hoffsten för tjugo år sedan, när hon var i 30-årsåldern.
-Den utlösande faktorn var en upprivande händelse i privatlivet. Symtomen var känselbortfall, balansrubbningar och en underlig upplevelse av att gå som på luft. Kanske har jag haft sjukdomstecken redan tidigare, det kan jag inte vara säker på.

-Jag sökte olika läkare och blev så småningom remitterad till Södersjukhuset för en magnetkameraundersökning. När jag fick diagnosen multipel skleros reagerade jag på ett, vad jag senare förstått, vanligt sätt med förnekelse, ilska, depression och så småningom acceptans.

Skov

Louise Hoffsten får sjukdomen i skov.
-När allt fungerar som det ska mår jag bra, men så fort jag blir förkyld eller får mens sänks motståndskraften och då kommer besvären. Det är väldigt jobbigt. Skoven kom tätare i början, men jag kan inte hitta någon logisk periodicitet i dem; de kommer i sin egen takt. Under en tid förde jag dagbok för att försöka avslöja skovens eventuella regelbundenhet, men jag fann ingen sådan.
-Under tiden mellan skoven mår jag mycket bra, ibland på gränsen till eufori. Då är jag såå lycklig!
-Vad som är min personlighet och vad som är MS är inte alltid lätt att veta. Lite glömsk och "surrig" har jag nog alltid varit.

Nätverket till stor hjälp

Louise Hoffsten misstror den som säger sig kunna allt om MS. Hon hyllar istället alla som var och en utifrån sin aspekt hjälpt henne att få tillbaka lusten att arbeta och kämpa, motivationen att gå vidare.
-Min läkare Sten Fredriksson kan jag alltid vända mig till. NHR, Neurologiskt Handikappades Riksförbund gör ett jättebra jobb och jag är mycket tacksam för deras stöd och uppmuntran.
-Claes Hultling, rullstolsburen läkare och en av initiativtagarna till Spinaliskliniken har varit till fantastiskt god hjälp. Han har gett mig vilja och motivation att kämpa. Claes finns i bakgrunden av MS-teamet i Gröndal. Där har jag fått stöd och inspiration av läkare, kognitiva psykologer, sjukgymnaster och andra duktiga terapeuter.

Balans

Under en tid efter sjukdomsdebuten var Louise Hoffsten aktiv som föreläsare om sin sjukdom.
-Under senare år har jag minskat den verksamheten. Nu önskar jag mig allt mer att bli sedd som den jag är, som artisten Louise Hoffsten. Jag lever här och nu. Tack vare bromsmedicinen klarar jag av att arbeta och stå på scenen. Viktigt för mig är att hitta en livsform som passar just mig.
-Men tyvärr säljer inte hälsa och arbetslust lika många lösnummer som sjukdom och katastrof. Så man får sina smällar.
- Jag tycker ändå att jag är lyckligt lottad. Jag har allt man kan önska sig - man och barn, karriär och vänner. Och så naturligtvis musiken som är mitt mantra, min meditation. Tack vare den har jag balans i tillvaron, kan leva ett bra liv och jag känner att jag kan glädja andra, avslutar Louise Hoffsten.

 

Reporter: Carl-Olof Börjeson

____________

Foto:Pawel Flato