Kontakt

Genzyme Norge
Strandveien 15
1366 Lysaker

Telefon: 67 10 71 00
Fax: 67 10 71 01

Fysioterapi

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Tekststørrelse

  • Oppdatert : 2017-09-22

Nøkkelpersonene i rehabiliteringen er fysioterapeuten og ergoterapeuten. De driver med opptrening av kroppens basale funksjoner, men med ulike angrepsmetoder. Fysioterapeuten hjelper deg med å trene opp grunnleggende funksjoner som styrke, balanse, koordinasjon, kraft og gange.

Fysioterapeuten jobber med et bredt spekter av treningsformer; det kan handle om alt fra vanlig styrketrening til pilates og tai chi. I mange tilfeller gjelder det å finne en treningsform som passer til deg personlig. Hvis du opplever smerter, er det vanlig å trene opp muskelstyrken og smidigheten. Ved spasmer kan fysioterapi være svært nyttig, da spasmene fører til at musklene spenner seg. Også akupunktur og TNS (smertebehandling ved elektrisk nervestimulering) kan være til hjelp. Hvis man har problemer med balansen, kan man bruke en balanseball, drive med tai chi eller prøve å gjøre øvelser i basseng for å bedre balansen.

Med vanngymnastikk kan mange drive med styrketrening som det ellers ville ha vært vanskelig å utføre. Vannet gir den motstanden som kreves for å holde musklene i gang. Mange fysioterapeuter benytter nettopp vanngymnastikk når de skal trene opp pasientenes balanse og styrke. Vanngymastikk er også en trygg form for trening; det er ingen fare for at man skal falle og slå seg når man trener i vannet. Det eneste man bør være litt oppmerksom på, er hvor varmt det er i bassenget. Hvis du er plaget med varme, kan det være lurt å finne et basseng som har en litt lavere vanntemperatur.

Referanse: International MS Federation www.msif.org/living-with-ms/rehabilitation/ (22.09.2017)