Kontakt

Genzyme Norge
Strandveien 15
1366 Lysaker

Telefon: 67 10 71 00
Fax: 67 10 71 01

Blæresymptomer

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Tekststørrelse

  • Oppdatert : 2017-09-22

Et av de vanligste problemene ved MS er at man må tisse ofte, opplever sterk vannlatingstrang og må raskt på toalettet. Nervene som styrer musklene i urinblæren kan bli påvirket av MS, og derfor begynner urinblæren noen ganger å tømme seg selv om den ikke er full. Dette kaller man overaktiv blære. Et annet problem er at blæren ikke tømmes helt for urin, og da kan man bli plaget med tilbakevendende urinveisinfeksjoner og urinlekkasje.

En urologisk utredning kan være fornuftig å gjennomgå hvis du har problemer med sterk trang, inkontinens og tilbakevendende urinveisinfeksjoner. Urinblæren og nyrene undersøkes ved hjelp av blod- og urinprøver samt funksjonstester og ultralyd. Ved inkontinensplager bør man først trene bekkenbunnen for å styrke muskulaturen der. Man kan også prøve legemidler som gjør musklene i blæren mindre aktive. Disse legemidlene kalles antikolinergika.

Hvis man har problemer med at urinblæren ikke tømmes fullstendig når man tisser, kan det være nødvendig med et kateter som brukes noen ganger per dag. I noen tilfeller kan det være aktuelt med en operasjon mot inkontinens.

Referanse: International MS Federation www.msif.org/about-ms/symptoms-of-ms/bladder-and-bowel-issues/ (22.09.2017)