Kontakt

Genzyme Norge
Strandveien 15
1366 Lysaker

Telefon: 67 10 71 00
Fax: 67 10 71 01

Seksuell dysfunksjon

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Tekststørrelse

  • Oppdatert : 2017-09-22

MS kan medføre en rekke ulike symptomer, avhengig av hvor i hjernen eller ryggmargen inflammasjonene blusser opp. Hvis inflammasjonen oppstår i lystsenteret i hjernen eller i nervebanene mellom kjønnsorganene og hjernen, kan det føre til symptomer som påvirker sexlivet.

Kvinner med MS kan oppleve at seksuallysten svekkes, og at følsomheten i underlivet går ned, noe som naturlig nok påvirker opplevelsen. En del kvinner kan også få tørre slimhinner i vagina, smerter ved samleie og problemer med å oppnå orgasme.

Ved tørre slimhinner kan det være lurt å bruke et glidemiddel, som fås kjøpt reseptfritt på apoteket.

Hos menn er det vanligste problemet ereksjonsproblemer. I dag finnes det flere gode medisiner man kan bruke ved ereksjonssvikt.

Hvis du opplever seksuelle problemer, må du ikke nøle med å ta kontakt med noen i helsevesenet som du har tillit til. Det kan være fastlegen din, MS-pleieren, en gynekolog eller sexolog som vil sørge for at du får den hjelpen du trenger.

Det er også viktig å ha en god dialog med partneren sin, slik at man sammen kan få det beste ut av situasjonen. Ømhet, forståelse og åpenhet er alltid en god start når samlivet har tatt en uventet vending.

Referanse: International MS society. www.msif.org/about-ms/symptoms-of-ms/sexual-problems/ (22.09.2017)