Kontakt

Genzyme Norge
Strandveien 15
1366 Lysaker

Telefon: 67 10 71 00
Fax: 67 10 71 01

Spastisitet

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Tekststørrelse

  • Oppdatert : 2017-09-22

Spastisitet eller spasmer innebærer at musklene er spente og at refleksene er overaktive. Spastisitet skyldes vanligvis påvirkning av nerver i ryggmargen, og kan føre til problemer med å gå eller svekket motorikk i armer og hender. Hos noen personer kan også finmotorikken være påvirket. Det vanligste problemet er imidlertid at beina rammes av spasmer. Musklene blir fort slitne av å være så spente, og det fører noen ganger til at man får muskelverk.

Regelmessig trening hos fysioterapeut har vist seg å ha gode resultater i studier og utgjør den grunnleggende behandlingen ved spastisitet. Fysioterapien fører til at musklene blir både mer smidige, får økt bevegelsesevne og styrke.

Det finnes også flere ulike legemiddelbehandlinger som kan brukes ved spasmer, blant annet injeksjoner med botulinumtoksin, som virker ved å blokkere nerveimpulsene til den muskelen hvor injeksjonen er satt. Dette fører til at musklene slutter å trekke seg sammen.

Referanse: International MS Federation www.msif.org/about-ms/symptoms-of-ms/movement-and-coordination-problems/ (22.09.2017)