Kontakt

Genzyme Norge
Strandveien 15
1366 Lysaker

Telefon: 67 10 71 00
Fax: 67 10 71 01

Tretthet/fatigue

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Tekststørrelse

  • Oppdatert : 2017-09-22

Mange med MS opplever en stadig tilbakevendende tretthet som tiltar utover dagen og blir forverret ved fysiske eller psykiske anstrengelser. Denne formen for tretthet kalles også fatigue, og oppleves ofte som svært plagsom.

For å motvirke fatigue kan man ta i bruk ulike strategier, slik at man klarer å fungere så godt som mulig i hverdagen. Fatigue forverres ved anstrengelser, og derfor er det viktig å lære sine egne begrensninger å kjenne. Det gjelder å spare på kreftene til det man virkelig mener er det viktigste. Det kan hende man må planlegge inn tid til hvile og søvn på dagen for å orke mer. Psykiske anstrengelser kan også føre til tretthet, og derfor bør man i så stor grad som mulig prøve å redusere eller unngå stress i hverdagen.

Fysioterapi kan ofte være til god hjelp for å opprettholde god fysisk og psykisk helse. Det er mange som opplever at fysioterapien bidrar til et bedre liv med mer energi.

Fatigue blir ofte forverret av varme. Hvis varme er et problem, kan det være lurt å ta en kjølig dusj, sette på vifter innendørs eller bruke en såkalt kjølevest.

Man kan også prøve sentralstimulerende legemidler mot fatigue, selv om det langt ifra ved alle tilfeller gir noen særlig forbedring. Snakk med legen din hvis du opplever alvorlige tretthetssymptomer.

Les mer om hvordan du kan håndtere tretthet/fatigue her

Referanse: International MS society www.msif.org/about-ms/symptoms-of-ms/fatigue/ (22.09.2017)