Kontakt

Genzyme Norge
Strandveien 15
1366 Lysaker

Telefon: 67 10 71 00
Fax: 67 10 71 01

Nevrologiske tester og prøver

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Tekststørrelse

  • Oppdatert : 2017-09-22

Nevrologen utfører ofte en rekke ulike undersøkelser for å finne ut hvordan nervesystemet og resten av kroppen din samarbeider.

Under finner du noen av de testene som nevrologen pleier å ta for å kunne stille en diagnose.

Nevrologiske tester

Her er noen av de testene du kanskje må gjennomgå:

•Det første skrittet er kanskje å undersøke refleksene i kroppen. En måte å gjøre det på, er å dra en spiss gjenstand langs fotsålen for å se hvordan tærne reagerer. Hvis nervebanene i ryggmargen er påvirket, kommer storetåen til å peke oppover istedenfor nedover. Denne spesifikke testen kalles Babinskis test.

•Små svekkelser i kreftene i armer og bein kan undersøkes ved en test hvor du lukker øynene og strekker armene opp mot taket. Ved en eventuell svekkelse kan det være vanskelig å holde armene oppe i luften. Svekkelser i beina testes ved at du ligger på magen med nederste del av beina opp mot taket.

•Ved en annen test løfter man nakken for å strekke ryggmargen. Hvis ryggmargen er påvirket av inflammasjoner når den strekkes, kan man oppleve noe som ligner på et elektrisk støt som stråler nedover ryggen og ut i lårene. 

•Ved hjelp av Donders test kan man undersøke om synet og sidesynet er påvirket. Den foregår ved at du ser med ett øye på for eksempel legens nesetipp. Legen flytter deretter sine hender ut til siden med én hånd av gangen. Da kan man se om sidesynet ditt påvirket.

•Det finnes en rekke koordinasjonstester. Et eksempel på en vanlig koordinasjonstest er at du skal lukke øynene samtidig som du prøver å peke på nesen med pekefingeren. En annen variant er den hvor du sitter på en stol og hælen hviler på kneet. Så skal du lukke øynene og føre hælen ned mot foten. Nevrologen følger med på om bevegelsene er rykkvise, noe som kan tyde på at lillehjernen er påvirket.

Neurologiska tester

•Man pleier også å teste temperatur-, smerte- og berøringsfølelsen, og dette gjøres via huden.

Prøver

I tillegg til de nevrologiske undersøkelsene kommer du antageligvis til å måtte gjennomgå en rekke tester:

•Spinalprøve (lumbalpunksjon). Ved hjelp av en spinalprøve kan man oppdage om det finnes tegn på inflammasjon i nervesystemet. Prøven tas i ryggen med en tynn nål.

Ryggmärgsprov lumbalpunktion

•Blodprøve. Blodprøve brukes som et komplement til spinalprøven, og er til stor hjelp for å utelukke andre sykdommer.
 
•MR-undersøkelse (magnetkameraundersøkelse) gjøres for å se om det er endringer i hjernen eller ryggmargen. På MR-bildene kan man se både betennelser og arrdannelse. MR-undersøkelse er ikke noen røntgenundersøkelse slik som man først kanskje kunne tro – bildene dannes ved hjelp av et kraftig magnetfelt.

MR-undersökning

Noen opplever MR-undersøkelsen som litt ubehagelig, da man må ligge stille på en seng som føres inn i et tunnelformet apparat. Når bildene blir tatt, hører man en del bankelyder og smelling, noe som er helt normalt. Undersøkelsen tar ca. 30 minutter, og bildene tas uten at de får noen fysiske følger for deg. Når testresultatene er klare, innkalles du til konsultasjon hos nevrologen din.

Husk på at denne prosessen, fra du oppsøkte hjelp for første gang til nå, kan ta flere måneder. Det kreves en god del tålmodighet fra deg før diagnosen kan stilles!

Referanse: Nevro.legemiddelhandboka.no  www.nevro.legehandboka.no/handboken/sykdommer/demyeliniserende-sykdommer/ms/diagnostikk-av-ms/ (21.09.2017)

Sjukdomshistoria anamnes