Kontakt

Genzyme Norge
Strandveien 15
1366 Lysaker

Telefon: 67 10 71 00
Fax: 67 10 71 01

Hvordan fungerer immunsystemet?

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Tekststørrelse

  • Oppdatert : 2017-09-01

Immunsystemets oppgave er å forsvare kroppen mot angrep av fremmedlegemer som virus, bakterier, sopp og parasitter. De hvite blodlegemene i immunsystemet er celler som dannes i beinmargen. Før de er klare til å bekjempe fremmede ”inntrengere”, gjennomgår de en opplæring i thymus (brissel) og milten. Der lærer de seg å skille mellom kroppens egne proteiner, som de ikke skal reagere på, og fremmede proteiner, som de skal reagere på. Når de har lært seg denne forskjellen, går de ut i blodomløpet og lymfesystemet for å avdekke stoffer de ikke kjenner igjen. Hvis de oppdager noe som er fremmed for kroppen, aktiveres immunforsvarets B- og T-celler, som er del av de hvite blodlegemene.

Immunförsvaret T-celler B-celler

Når immunsystemet angriper kroppens eget nervesystem

Vi vet ikke eksakt hva immunforsvaret gjenkjenner i sentralnervesystemet hos MS pasienter. En hypotese er at immunsystemet ved en feil oppdatter myelinet som fremmed og farlig for kroppen. Bestemte forsvarsceller, såkalte T-celler, begynner da å trenge gjennom blod-hjerne-barrieren og inn i hjernen, hvor de går til angrep. Når T-cellene angriper myelinet, sender de samtidig signaler til andre celler i immunforsvaret om at de trenger hjelp til å bekjempe en fiende. Angrepene fører til betennelse på angrepspunktet i hjernen. Hvis betennelsen/skaden påvirker nervebaner som styrer armen, merkes skaden i armen. Skaden kan oppstå hvor som helst i kroppen avhengig av hvor i sentralnervesystemet angrepet skjer, og sympotomene vil styres deretter. 

Noen ganger helbredes skaden og symptomene går tilbake, mens andre ganger fører betennelsen til permanente skader – det blir et arr eller såkalt plakk med døde celler og nervecelleskader.