Kontakt

Genzyme Norge
Strandveien 15
1366 Lysaker

Telefon: 67 10 71 00
Fax: 67 10 71 01

Smerte

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Tekststørrelse

  • Oppdatert : 2017-09-04

En del personer med MS kan oppleve smerter eller ubehag. Opplevelsen av smerten er naturligvis individuell. Man kan dele smerte inn i ulike hovedgrupper;

Perifer smerte

Perifer smerte skyldes at kroppen belastes feilaktig og at musklene er mer spent pga. spastisitet. Spesielt problematisk kan det være med sammentrekninger i muskulaturen i beina.

Sentral smerte

Sentral smerte oppstår når sentralnervesystemets nervebaner som leder smerteimpulser, blir rammet av en inflammasjon. Fremfor alt rammer smerten beina, og det er ofte en slags sviende og verkende smerte. Opplevelsen av temperatur pleier også å være nedsatt ved sentral smerte.

Smerte i ansiktet

Hos omtrent 5 % oppstår det en mer akutt smerte i ansiktet, såkalt trigeminusnevralgi, etter at hjernestammen er blitt påvirket. Hos noen kan ryggmargspåvirkning føre til en opplevelse av elektrisk støt som begynner i bakhodet og stråler nedover ryggraden når hodet bøyes fremover.

I dag kan man få god hjelp til smertelindring, blant annet i form av farmakologisk behandling, fysioterapi og akupunktur. Snakk med legen din angående dette, så vil han/hun hjelpe deg med å finne rett behandling.

Referanse: International MS Federation(10.11.2016)