Kontakt

Sanofi AB
Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm
Sverige
Telefon: 08-634 50 00
www.sanofi.se

Kontakta oss

Frågor och svar om diabetes och värden

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Teckenstorlek

  • Uppdaterad : 2016-02-27

Varför går värdet upp under natten?

2 timmar efter kvällsmålet mäter jag mitt blodsocker och får ett värde på 7,5. Jag äter inget mer den dagen men när jag vaknar har jag värdet 9,0. Jag har ganska lågt värde på kvällen, betyder det att jag har insulinproduktion? Varför går då värdet upp under natten?

Svar: En anledning till att sockret går upp under natten kan vara en känning på natten. För att ta reda på detta kan man ställa väckarklocka på ringning vid 2-3-tiden och mäta ett blodsocker. Dock brukar värdena vara högre på morgonen, än dina vid känning. Det kan också vara så att du har för lite basal insulin på kvällen.

Tar diabetes ut sin rätt med tiden?

Jag ligger oftast bra till i blodsocker (HbA1c 5.5) men har sista året märkt av en enorm trötthet. Vid tillfälliga värden på 11 eller högre känns det som att jag inte orkar någonting. Har haft typ 1-diabetes i 45 år, är det alla dessa år som har tagit ut sin rätt?

Svar: Du bör nämna din trötthet för din ordinarie doktor så att man kan utesluta andra åtgärdbara orsaker och inte ta för givet att det bara beror på långvarig diabetes.

Räcker det att HbA1c är på en bra nivå?

Jag har ett väldigt ostabilt socker. Det kan flyga upp till höga nivåer, över 18, utan att jag ätit något ovanligt. Detta händer väldigt ofta. Jag testar mig väldigt mycket (upp till 8 ggr per dag) och trycker då ner sockret till bättre nivåer. Trots mitt otroligt svängiga socker ligger jag bra i HbA1c. Mina läkare säger att har man bara bra HbA1c mår kroppen bra. Kan detta stämma trots att man ligger på 15-20 mmol/mol nästan varannan dag?

Svar: De flesta studier har relaterat HbA1c till komplikationsfrekvensen. Dock finns en del som tyder på att stora svängningar inte heller är bra, trots bra HbA1c. Man kan utreda blodsockersvängningar med kontinuerlig blodsockermätning. Denna metod finns tillgänglig på de flesta sjukhusbundna diabetesmottagningarna.

Läs mer om komplikationer

Läs mer om HbA1c

När ska jag äta på kvällen?

Vid vilket blodsockervärde bör jag äta något innan jag går och lägger mig, speciellt om jag tränat på kvällen?

Svar: Detta är mycket individuellt, rådgör med din läkare.

Frågorna har besvarats av:

Dr Henrik Falhammar
Endokrinolog och Internmedicinare, Karolinska Institutet
Stockholm 2010