Kontakt

Sanofi AB
Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm
Sverige
Telefon: 08-634 50 00
www.sanofi.se

Kontakta oss

Frågor och svar om kost och diabetes

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Teckenstorlek

  • Uppdaterad : 2016-02-27

Är russin bra att äta vid lågt blodsocker?

Jag har hört att när man får lågt blodsocker ska russin vara bra att äta och ha med sig ute stämmer det? Eller finns det något som är bättre, och i så fall varför?

Svar: Russin innehåller mycket snabba kolhydrater och därför är de bra vid lågt blodsocker. Apoteken har också andra snabba kolhydratberedningar som både kan vara lättare att ha med sig och snabbare få i sig.

Är sura produkter bra eller dåliga?

Är sura produkter som äppelcidervinäger dåligt för blodsockret? Jag har ofta det på sallader.

Svar: Flera studier har antytt att vinäger har en liten men fördelaktig effekt på blodsockret.

Kan jag använda honung istället för socker som sötningsmedel i te?

Svar: Honung innehåller ca 85 % rent socker så det ska användas sparsamt. Det bästa vore om du kunde försöka lära dig att dricka te utan honung/socker/sötningsmedel.

Vid vilket blodsockervärde bör jag äta något innan jag går och lägger mig, speciellt om jag tränat på kvällen?

Svar: Detta är mycket individuellt, rådgör med din läkare.

Kan man klara sig på ”kost och motion”?

Jag har diagnosen typ 2-diabetes. Har fått tabletter mot detta. Kan man inte klara sig med kost och motion i stället. Får nämligen ont i magen av mina tabletter (metformin). Kan det bli följdsjukdomar om jag inte äter dessa tabletterna.

Svar: Kost och motion är grundbulten vid all typ 2-diabetes-behandling. De flesta behöver dock även tillägg av mediciner, men det finns ett fåtal som klarar sig med intensiv kost och motionsbehandling under lång tid (tom över 10 år). Om man klarar att ha en god blodsockerkontroll utan mediciner  så är de ej helt nödvändiga. Risken för komplikationer är framför allt relaterad till blodsockerkontrollen i sig och ej till behandlingen.  Det finns andra mediciner än metformin som man kan använda vid typ 2-diabetes.

Läs mer om behandling vid typ 2-diabetes

Jag har typ 2-diabetes, kan jag äta Gi mat?

Svar: Ja, det kan du. Kontrollera blodsockret regelbundet i början så du vet hur du reagerar på kosten och ändra övrig behandling om nödvändigt.

Vilken slags mat kan jag laga så att mina gäster med diabetes kan äta med oss?

Svar: Din fråga är väldigt viktig och relevant för många. Svaret är dock ganska enkelt. Personer med diabetes kan äta allt (om de inte har allergier etc. förstås)! Det som är bra mat för människor utan diabetes är även bra mat för de som har diabetes.

Snabba kolhydrater, såsom mycket socker i maten, kan väl vara bra att undvika för oss alla – men är det fest så behöver vi alla ibland ”synda” med sockrade frestelser! Dina gäster kan säkert själva välja av det som bjuds så de känner att de blir mätta på rätt sätt.

Mitt förslag är att du bjuder på något riktigt gott, helt enkelt!

Höjer popcorn (kolhydraterna) blodsockret? 

Svar: Vad gäller popcorn innehåller de förstås kolhydrater. Å andra sidan är det omöjligt, och faktiskt farligt, att helt försöka undvika kolhydrater. Alla kolhydrater höjer blodsockret, men vissa snabba kolhydrater, såsom sockerinnehållande kolhydrater och till exempel vitt bröd, höjer blodsockret mer än andra så kallade ”långsammare” kolhydrater såsom grovt bröd och fiberrik pasta. Generellt sett ska man ju alltid försöka välja så ”långsamma” och fiberrika kolhydrater som möjligt till vardags. När det gäller popcorn anser i alla fall jag att det är en sorts ”snacks” som man inte äter varje dag, utan unnar sig vid festligare tillfällen såsom på helgen.

Jämför man popcorn och andra snacks, till exempel chips, är popcorn ett klart bättre val! Allt är en mängdfråga. Oftast kan man äta allt som är lite ”onyttigt”, men inte hur mycket som helst, och inte varje dag.

Kan jag unna mig en sockerfri chokladkaka eller är de "sockerfria" lika farligt som en chokladkaka med socker?

Svar: Vad gäller chokladen innehåller den både fett och kolhydrater även om den är ”sockerfri”. Ibland kan ordet ”sockerfri” vara väldigt missvisande – man har bytt ut vanligt socker mot fruktsocker eller annat socker som höjer blodsockret lika mycket som en ”vanlig” chokladkaka. Att unna sig lite choklad då och då är viktigt för livskvalitén, så kolla gärna vad just ”din” chokladkaka är sötad med för sorts sötningsmedel. Oavsett vilket godis eller snacks man väljer är mängden, och hur ofta man äter den viktig. Är det väldigt viktigt för dig att äta en chokladkaka varje helg, kanske du kan vara extra noga med att välja så hälsosam mat och dryck som möjligt resten av dagen. Det är kombinationer av de olika sakerna vi äter och dricker som påverkar blodsockret i det långa loppet.

Hur farligt är det med "sockerfria" produkter?

Svar: Vad gäller sötningsmedel på ”konstgjord” väg, det vill säga med ämnen som aspartam, är de helt ofarliga i den mängd som man använder till exempel i vissa safter (exempelvis ”Fun light”). För några år sedan kom det en studie, som citerades mycket i massmedia, där man påstod att aspartam är farligt. Senare visade sig det att studien inte varit seriös. Mycket vetenskapligt bra studier, ordenligt genomgångna av livsmedelsverket, har kommit sedan dess. De har visat att sötningsämnena är helt ofarliga. Tyvärr tycker massmedia inte att det är lika intressant att dementera den tidigare oseriösa studien, vilket gör att många fortfarande är oroliga för att använda ”konstgjort” sötningsmedel.

Du kan alltså lugnt fortsätta dricka/använda dessa produkter - och de påverkar inte blodsockret över huvud taget!

LCHF-kost och blodsocker

Jag har börjat äta LCHF kost för att minska min vikt och har på kul (jag har ej diabetes) kollat mitt blodsockervärde några gånger. Kan mitt blodsocker ha påverkats av att jag äter penicillin just nu eller kan kosten ha spelat roll?

Svar: Om man ska kunna uttala sig om blodsockret måste man veta när på dagen det är taget. Tar man ett blodsocker på morgonen, innan man ätit eller druckit något över huvud taget, ska det ligga under 6. Om man tar blodsockret mitt på dagen när som helst ska det ligga under 10. Är värdena vid de olika tillfällena högre rekommenderar jag att du tar kontakt med din vårdcentralsläkare för noggrannare analyser.

Vad gäller Low Carbohydrate High Fat (så kallad LCHF) kost brukar den inte påverka blodsockret direkt. Går man däremot ner i vikt blir förhöjda blodsockervärden bättre, men går man istället upp i vikt av LCHF kosten kan blodsockervärdena också öka om man är i riskzonen att få typ 2-diabetes.

Hur påverkar stor konsumtion av tomater blodsockervärden?

Svar: Så här års är ju tomaterna verkligen jättegoda, och vanligtvis  påverkas blodsockret ytterst lite av tomater i sig själva. Börjar man äta uppåt något kilo per dag kan blodsockret säkert påverkas. Använder man istället tomater i matlagning med tillägg av socker, olja etc blir ju förstås även blodsockret påverkat.

Frågorna har besvarats av:

Dr Henrik Falhammar
Endokrinolog och Internmedicinare, Karolinska Institutet
Stockholm 2010

Dr Joanna Uddén-Henningsson
Medicinkliniken, S:t Görans sjukhus
Stockholm 2009