Kontakt

Sanofi AB
Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm
Sverige
Telefon: 08-634 50 00
www.sanofi.se

Kontakta oss

Insulinpump är ett alternativ för personer med typ 1-diabetes

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Teckenstorlek

  • Uppdaterad : 2016-02-26

Insulinpump är ett alternativ för personer med typ 1-diabetes i första hand. Syftet med pumpen är att få en jämn blodsockernivå.

Insulinpump är, precis som det låter, en liten pump (storlek som en mobiltelefon) fylld med insulin. Man bär den på magen, i en liten ficka eller väska. Från pumpen går en tunn plastslang som byts ungefär var tredje dag. Slangen går till en nål. Nålen sticks in under huden på magen, vilket gör att insulinet sprutas in i underhudsfettet (subkutant). Tillförseln av insulin kan därefter anpassas efter kroppens insulinbehov. Det är direktverkande måltidsinsulin som brukar användas till insulinpumpar.

Insulin från pump

Grundtillförseln av insulin från pumpen, vilket motsvarar basinsulinet i vanlig sprutbehandling, kan varieras under olika tider, till skillnad från ett vanligt basinsulin. På morgnarna, när man ofta har större insulinbehov ökas insulintillförseln, och minskas under natten när man sover. Till måltiderna ges en extra dos av insulinet och fungerar som ett vanligt måltidsinsulin .

Det är främst unga som behandlas med pump, och särskilt barn. Många uppfattar att det är lättare att styra blodsockret med pump, samt att livskvalitén förbättras. Pump fungerar dock inte för alla unga, vissa upplever att det är jobbigt med en slang som hela tiden ska vara inkopplad under huden, samt att de får upprepade inflammationer i insticksstället och stopp i slangen (ocklusioner).